Home

/

Behandelingen

/

Kaakgewrichtsklachten

Kaakgewrichtsklachten

Craniomandibulaire dysfunctie (CMD) is een verzamelnaam voor stoornissen van het kaakgewricht. Hier leest u over de meest voorkomende klachten bij CMD en de behandelingsmogelijkheden.

Klachten van de kaken

De meest voorkomende klachten bij CMD zijn:

  • pijn of vermoeidheid van de kauwspieren
  • het niet goed kunnen openen van de mond
  • pijn van het kaakgewricht;
  • knappende of krakende kaakgewrichten
  • overgevoelige of pijnlijke tanden en kiezen
  • Overmatige slijtage van het gebit.

Ook oor-, hoofd- en nekpijn kunnen te maken hebben met kaakgewrichtsklachten.

Maandag: 08:30 – 16:00

Dinsdag: 13:00 – 20:30

Woensdag: Binnenkort meer

Donderdag: 08:30 – 16:00

Vrijdag: Binnenkort meer

Weekend: Gesloten

Afspraak maken?

Geen probleem. Wij plannen op korte termijn een afspraak voor je in.

Afspraak maken

Algemene adviezen

  • Het wijd openen van de mond kan je het best vermijden, ook als je geeuwt of lacht. Ondersteun zo mogelijk de onderkaak, zodat de mond minder ver open gaat.
  • Als je eet, gebruik dan niet de voortanden om iets af te bijten. Voor het kaakgewricht is het minder belastend als je voedsel met de hoektanden en/ of kiezen afbijt. Stop kleine hoeveelheden voedsel in de mond.
  • Gebruik geen erg hard of taai voedsel, zoals bijvoorbeeld taai vlees, oude kaas, nootjes, harde appels, stokbrood, rauwe wortels en dergelijke.
  • Soms is het beter om alleen zacht voedsel zoals gehakt, puree, appelmoes en brood zonder korst te eten of het voedsel met bijvoorbeeld een staafmixer te malen.
  • Vermijd langdurige belastingen van het kaakgewricht door gewoonten zoals nagelbijten, tandenknarsen, kiezenklemmen en kauwgom kauwen. Gebruik je tanden niet als gereedschap om dingen, bijvoorbeeld balpennen of spijkers, vast te houden of om draadjes door te bijten.
  • Als je kauwt, doe dit dan juist aan die kant waar het kaakgewricht pijn doet. Dit is belangrijk omdat er anders te veel ‘schuine belasting’
    komt te staan op de kant van het gewricht waar je klachten hebt.
  • Het is belangrijk om bij een eventuele behandeling jouw tandarts te informeren over de klachten; je mag de mond niet te lang wijd openen

Pijnbestrijding

Als je ernstige pijnklachten hebt, is het belangrijk dat je onderstaande aanwijzingen opvolgt. De kaakchirurg heeft besproken of deze
aanwijzingen ook voor jou gelden.

Als je pijn heeft ter plaatse van de kauwspieren (wangen en slapen) dan kunt je zogenaamde ‘hotpacks’ gebruiken gedurende ongeveer 20 minuten. Deze behandeling kan desgewenst enige malen per dag worden herhaald.

Als je pijnklachten hebt ter plaatse van het kaakgewricht (direct vóór de gehoorgang) dan kunt je beter een koude applicatie toepassen.

Een ijsklontje gewikkeld in een theedoek is een goede manier om de koude behandeling uit te voeren. Plaats afwisselend gedurende één
minuut het ijsklontje op het kaakgewricht en haal het er vervolgens weer helemaal af. Herhaal deze oefening enige malen terwijl je de mond rustig tot halverwege opent en sluit. Raadpleeg de MKA-chirurg wanneer er afwijkende reacties optreden.

Neem de eventueel voorgeschreven medicijnen volgens voorschrift in. Gebruik geen andere medicijnen tegelijkertijd zonder overleg met de
behandelend arts

Oefeningen

Het is beter om meerdere malen per dag kort en niet te intensief te oefenen, dan één maal per dag lang en intensief. Ongeveer vier keer per dag is een gebruikelijk oefenschema. Het is belangrijk dat je de oefeningen rustig uitvoert en ongeveer 10 maal herhaalt. Bij de oefeningen kan je het beste voor de spiegel staan of zitten, zodat je ziet hoe de onderkaak beweegt.
Tijdens het oefenen is het onvermijdelijk dat je enige pijn ervaart. Deze pijn mag niet te heftig zijn, maar zonder enige pijn is de oefening meestal niet effectief.

Scharnieroefeningen

Doel is het verkrijgen van controle over de onderkaakbewegingen tijdens het openen van de mond. Het naar voren schuiven van de kaakkop wordt bij deze oefening zoveel mogelijk vermeden. Leg de middel- en wijsvinger van de ene hand vóór het oor tegen de huid ter plaatse van het gewricht. Plaats de tong tegen het gehemelte zo ver mogelijk achter in de mond. Open de mond terwijl de tong de achterkant van het gehemelte blijft raken. Zo nodig kan je de onderkaak nog ondersteunen door de elleboog op tafel te plaatsen en met de andere handpalm zachtjes tegen de kin te drukken. Op deze wijze vinden er nauwelijks schuifbewegingen plaats in het kaakgewricht. Als je het goed doet, mag je het kaakkopje tijdens de beginfase (ongeveer 2 cm mondopening) niet naar voren voelen komen. Als je deze vorm van bewegen goed beheerst, kan je de tong wat meer voor in de mond tegen het gehemelte plaatsen.

Massageoefeningen voor de kauwspieren in de wang

Doel is het verminderen van de pijnklachten en/of stijfheid van de kauwspieren in de wang. Het masseren gaat het best als je met de
linkerduim de rechter kauwspier en met de rechterduim de linker kauwspier masseert. Beweeg de duim over de kiezen van de onderkaak totdat je niet verder naar achteren kunt. Je bent dan tegen de achterkant van de onderkaak gestoten. Beweeg vervolgens de duim iets naar buiten tot je tegen de wang duwt. Om te controleren of je op de juiste plaats zit, bijt je de mond zachtjes dicht terwijl de duim tegen de binnenkant van de wang blijft duwen. Als je op de juiste plaats zit, voel je de kauwspier aanspannen tegen je duim. Daarna beweeg je de duim ongeveer 5 keer van boven naar beneden terwijl je tegen de kauwspier in de wang blijft duwen. Doe datzelfde daarna aan de andere kant.

 

Oro-faciaal therapeut

Soms wordt het aangeraden een oro-faciaal therapeut te bezoeken. Kijk op www.nvof.nl voor de dichtstbijzijnde therapeut bij jou in de buurt

 

Splint

Om de kauwspieren wat rust te geven kan een splint worden gemaakt. Dit is een soort bitje dat ‘s nachts wordt gedragen zodat je niet meer maximaal kan doorbijten in het geval van klemmen en of knarsen.

Botox

Botox staat voor botuline toxine. Dit is een natuurlijk eiwit dat wordt geproduceerd door bacteriën en werkt als spierverslapper. Tegenwoordig kennen veel mensen dit vanuit de cosmetische geneeskunde maar aanvankelijk werd dit middel juist gebruikt bij spierspasmes en spierspanningen.

In het geval van kaakgewrichtsklachten die ontstaan door klemmen en knarsen kan botox tijdelijk verlichting geven. De kauwspieren worden tijdelijk verslapt en dit effect kan ongeveer 3 tot 6 maanden aanhouden.

Het is verstandig om wel de onderliggende oorzaak: vaak stress of mondgewoontes aan te pakken.

Gnatholoog

Een gnatholoog is een tandarts-specialist gespecialiseerd in problemen van het kauwsysteem, mocht het nodig zijn kan je een verwijzing krijgen naar een van de gnathologen waar wij veel mee samen werken.

Onze specialisten

Drs. D.C.M.S. Wiryasaputra

MKA-chirurg

Dr. Dr. L.O.H. Dessau

MKA-chirurg

Dr. D.J.J.M. Caron

MKA-chirurg

Drs. P.E. Vaandrager

MKA-chirurg

Dhr. Dr. J.P. de Gijt

MKA-chirurg

Mw. Dr. B.I. Pluijmers

MKA-chirurg

Mw. drs. M.H.A.S. Verdoorn

MKA-chirurg

Drs. A. Krakkai

MKA-chirurg

Hellen de Bruijn

Manager