Home

/

Behandelingen

/

Nazorg

Nazorg

Hier vind je algemene adviezen maar ook meer informatie over nabezwaren en risico’s na behandeling.

Maandag: 08:30 - 16:00

Dinsdag: 13:00 - 20:30

Woensdag: Binnenkort meer

Donderdag: 08:30 - 16:00

Vrijdag: Binnenkort meer

Weekend: Gesloten

Afspraak maken?

Geen probleem. Wij plannen op korte termijn een afspraak voor u in.

Afspraak maken

U bent net behandeld door de kaakchirurg. Wat kan je verwachten?

Hechtingen

Doorgaans wordt gehecht met hechtingen die na ongeveer een week vanzelf oplossen, maar dit kan wisselen van 2 dagen tot 2 weken. Indien er met niet oplosbare hechtingen wordt gehecht krijgt u een afspraak voor verwijdering van de hechtingen.

Verbandgaasje

Vaak wordt er ook een verbandgaasje op de wond geplaatst. Tenzij anders is afgesproken kan je deze na 30 minuten verwijderen.

Zwelling

Na de ingreep kan je wang behoorlijk opzwellen. Hierdoor kan het zijn dat je mond minder ver open kan

Na drie tot vier dagen zal de zwelling afnemen. Om de zwelling te verminderen, is het aan te raden om de wang in de eerste uren te koelen met een cold-pack of een plastic zakje gevuld met ijsblokjes. Wissel de koeling 10 minuten op en af. Soms kan de zwelling zelfs verkleuren door een bloeduitstorting.

Eten, drinken en verzorging

Het is verstandig om te wachten met eten en drinken totdat de verdoving is uitgewerkt. Het drinken van alcohol en roken kunnen de genezing van de wond belemmeren. Het is belangrijk om je mond goed schoon te houden na de operatie, dit vermindert de kans op ontstekingen en is bevorderlijk voor de gezondheid van je gebit. Na de behandeling ontvang je hierover specifiek advies.

Napijn

Het is normaal om na de ingreep last te hebben van napijn. Je kunt hiervoor pijnstillers innemen volgens het voorgeschreven recept of advies. Gemiddeld houdt deze pijn ongeveer vijf tot zeven dagen aan, maar tot 2 weken nalast kan normaal zijn.

Bloeding

Het kan voorkomen dat er gedurende de eerste dag nog wat bloed uit de wond komt. Dit stopt vanzelf. Het speeksel kan ook nog wat roze gekleurd zijn of sliertjes bloed bevatten. Als de wond opnieuw begint te bloeden of de bloeding toeneemt, kan je een verbandgaasje op de wond leggen en hier stevig op bijten of druk uitoefenen gedurende een half uur. Het is belangrijk dat het bloed goed kan stollen voor een optimale genezing, daarom mag je de eerste 24 uur de mond niet spoelen. Als de mond volloopt met bloed of als er gelatineachtige donkerrode stolsels ontstaan, kan er sprake zijn van een nabloeding. Neem in dat geval contact op met onze kliniek.

Bloedverdunner

Doorgaans zal niet worden gevraagd om te staken met bloedverdunners. Een enkele keer zal dit wel worden gedaan; begin dan de dag na de ingreep weer met de bloedverdunners.

Beschadigingen

De kans bestaat, hoe klein ook, dat onbedoeld schade ontstaat aan een ander gebitselement. Zo kunnen van grote vullingen stukjes afbrokkelen of kunnen kronen e.d. los gaan zitten. In dat geval zal de kaakchirurg uw tandarts vragen dit te herstellen.

Vieze smaak

Als je merkt dat er voedselresten in de wond achterblijven (herkenbaar aan een vieze smaak of een zeurend gevoel), kan je vanaf de vierde dag de wond twee tot drie keer per dag uitspoelen met lauw water en eventueel een spoelspuitje (verkrijgbaar via de apotheek of onze kliniek). Dit kan worden voortgezet totdat de holte in de wond zich heeft opgevuld, wat meestal enkele weken duurt. Dit spoelen is vooral nuttig bij wonden in de onderkaak.

Open verbinding kaak en neusbijholte

Soms kan er een open verbinding ontstaan tussen de kaakholte en de neusbijholte bij een operatie in de bovenkaak. De MKA-chirurg zal deze dan extra hechten. Het is dan erg belangrijk dat je in de komende 2 weken niet de neus snuit, en er geen sprake is van drukverhogende momenten denk daarbij aan het bespelen van blaasinstrumenten of het tillen van zware dingen. Als je moet niezen, nies dan met de mond open. Het is normaal dat er bloed uit de neus kan komen, Otrivin neusspray kan dit helpen doen verminderen. Na 2 weken zal er een controle afspraak plaats vinden. Mocht er eerder problemen ontstaan neem dan contact op.

Zenuwuitval

In de onderkaak loopt de onderkaakzenuw die onder meer voor het gevoel in de onderlip en de kin zorgt. Soms liggen de wortels van de kiezen tegen deze zenuw aan. Door de behandeling kan deze zenuw beschadigd worden, waardoor een verminderd gevoel in de onderlip kan ontstaan. Bijna altijd herstelt zich dat spontaan binnen een aantal weken. Hetzelfde geldt voor de zenuw die het gevoel in een helft van de tong verzorgt en die aan de tongzijde vlak naast de onderkaak loopt.

Wanneer moet je onze kliniek bellen? 

  • Als er sprake is van een niet te stelpen nabloeding. 
  • Als de zwelling na vier dagen toeneemt in plaats van afneemt. 
  • Als de pijn na vijf tot zeven dagen niet afneemt of opnieuw begint. 
  • Bij aanhoudende koorts hoger dan 39 graden Celsius. 
  • Bij aanhoudende slikklachten. 
  • Als je ongerust bent of vragen hebt. 

Tussen 8.30 en 16.00 uur kun je contact opnemen met

MKA Rijnmond via telefoonnummer 010-762 07 00 of onze andere locaties:

locatie Ikazia ziekenhuis: 010-297 53 20;

locatie Polikliniek Haringvliet: 010-290 24 00 

Buiten kantooruren kun je contact opnemen met het Ikazia Ziekenhuis, via telefoonnummer 010-2975 50 00.

Tips voor thuis 

  • Door bukken en zware inspanning kan een nabloeding of een bloeduitstorting ontstaan. Probeer dit de eerste dagen te voorkomen. 
  • Het is beter om de eerste nachten met je hoofd iets hoger dan normaal te slapen, met bijvoorbeeld een extra kussen, dit vermindert de zwelling. 
  • Wanneer je na de ingreep weer kunt werken is afhankelijk van je werk en hoe jij je voelt.

 

Onze specialisten

Mihaela

Altijd vrolijk en stelt je op graag op je gemak

Odette

Warm welkom en beschikbaar voor al jouw vragen

Dhr. Dr. J.P. de Gijt

MKA-chirurg

Mw. Dr. B.I. Pluijmers

MKA-chirurg

Mw. drs. M.H.A.S. Verdoorn

MKA-chirurg

Natalia

Assistente en reddende engel

Hellen de Bruijn

Manager