Home

/

Behandelingen

/

Tanden of kiezen verwijderen 

Tanden of kiezen verwijderen

Tanden of kiezen verwijderen 

Soms is het nodig om een tand of kies te verwijderen. Dit kan komen door tandbederf, een breuk, een ontsteking of om ruimte te maken voor een beugel. Het trekken van een tand of kies is een veelvoorkomende ingreep die helpt om pijn en verdere problemen te voorkomen. We begeleiden je stap voor stap, zodat je goed voorbereid bent en je op je gemak voelt.

 

Waarom tanden of kiezen verwijderen?

Een tand of kies wordt vaak pas verwijderd als er geen andere oplossing meer is. Dit kan nodig zijn bij ernstige schade door tandbederf of een ongeluk, bij een diepe ontsteking of wanneer een tand los is geraakt door tandvleesproblemen. Soms is verwijdering ook nodig bij orthodontische behandelingen om ruimte te maken. Wat de reden ook is, we zorgen voor een comfortabele en veilige ingreep.

 

Zo verloop de behandeling

Contactgegevens
Westerwater 4b 2651 JN
Berkel en Rodenrijs

Maandag: 08:30 – 16:00

Dinsdag: 13:00 – 20:30

Woensdag: Binnenkort meer

Donderdag: 08:30 – 16:00

Vrijdag: Binnenkort meer

Weekend: Gesloten

Afspraak maken?

Geen probleem. Wij plannen op korte termijn een afspraak voor je in.

Afspraak maken

Stap 1. Afspraak maken

Heb je een verwijzing van je tandarts of orthodontist? Dan kun je eenvoudig een afspraak bij ons maken om een tand of kies te laten trekken. Ook als je al een verwijzing hebt voor een andere kaakchirurg, ben je bij ons welkom. Tijdens het gesprek nemen we de tijd om uit te leggen wat je kunt verwachten. Vergeet niet je identiteitsbewijs en medicatieoverzicht mee te nemen, zodat we de behandeling goed kunnen voorbereiden.

Stap 2. Voorbereiding

Een goede voorbereiding helpt bij een vlot herstel. Zorg dat je pijnstillers en een cold-pack in huis hebt om eventuele zwelling te verminderen. Op de dag van de behandeling is het belangrijk om je verwijzing, identiteitsbewijs en medicatielijst mee te nemen. Gebruik je bloedverdunners of andere medicatie? Laat het ons vooraf weten, zodat we daar rekening mee kunnen houden.

Stap 3. De tand of kies verwijderen

We zorgen ervoor dat je ontspannen bent en verdoven het gebied goed, zodat je niets voelt. Soms moet een kies in delen verwijderd worden om beschadiging van omliggend weefsel te voorkomen. Na de extractie wordt de wond gehecht als dat nodig is, en plaatsen we een gaasje om het bloeden te stoppen. De behandeling zelf duurt meestal niet langer dan 15 minuten. We begeleiden je zorgvuldig en zorgen ervoor dat je je prettig voelt.

Stap 4. Na de behandeling

Na een halfuur mag je het gaasje verwijderen en kun je thuis rustig herstellen. Zwelling en lichte napijn zijn normaal en nemen na een paar dagen af. Koelen met een cold-pack helpt tegen zwelling. Vermijd zware inspanning en neem op tijd je pijnstillers. Mocht je vragen hebben of onzeker zijn over je herstel, dan staan we altijd voor je klaar.

Veelgestelde vragen

Doet het verwijderen van een tand of kies pijn?
Tijdens de ingreep ben je volledig verdoofd en voel je geen pijn. Na de behandeling kun je wat napijn of een zeurend gevoel ervaren, maar dit is goed te verlichten met pijnstillers en de juiste nazorg.
 
Hoe lang duurt het herstel na het trekken van een tand of kies?
Het herstel verschilt per persoon, maar meestal voel je je na een paar dagen alweer een stuk beter. De eerste dagen kun je wat zwelling en gevoeligheid ervaren, maar met de juiste nazorg geneest de wond snel.
 
Kan ik na de behandeling meteen weer eten?
Wacht tot de verdoving is uitgewerkt voordat je weer gaat eten. Begin met zachte voeding zoals yoghurt, soep of puree. Vermijd harde, hete of pittige voeding in de eerste dagen.
 
Wat moet ik doen als de wond blijft bloeden?
Lichte nabloedingen zijn normaal. Als het bloeden niet stopt, bijt dan 30 minuten stevig op een schoon gaasje of een opgevouwen zakdoek. Vermijd spoelen en zuigen met een rietje, omdat dit de genezing kan verstoren.
 
Wanneer kan ik weer werken of sporten?
We raden aan om de eerste dagen rustig aan te doen. Bij lichamelijk zwaar werk of intensieve sport kun je beter een paar dagen wachten om complicaties te voorkomen.
 
Kan ik meerdere tanden of kiezen tegelijk laten verwijderen?
Ja, dat kan. Soms is het praktischer om meerdere tanden of kiezen in één behandeling te trekken, zodat je maar één keer hoeft te herstellen. We bespreken vooraf wat in jouw situatie het beste is.
 
Hoe lang blijven de hechtingen zitten?
We gebruiken meestal oplosbare hechtingen die vanzelf oplossen binnen één tot twee weken. Mocht je er last van hebben of twijfel je over de genezing, neem dan gerust contact met ons op. Heb je een vieze smaak in je mond door de hechtingen? Lees in deze blog wat je kunt doen bij een vieze smaak door oplosbare hechtingen.

Onze specialisten

Drs. D.C.M.S. Wiryasaputra

MKA-chirurg

Dr. Dr. L.O.H. Dessau

MKA-chirurg

Dr. C.J.J.M. Caron

MKA-chirurg

Drs. P.E. Vaandrager

MKA-chirurg

Dhr. Dr. J.P. de Gijt

MKA-chirurg

Mw. Dr. B.I. Pluijmers

MKA-chirurg

Mw. drs. M.H.A.S. Verdoorn

MKA-chirurg

Drs. A. Krakkai

MKA-chirurg

Hellen de Bruijn

Manager